Kako pridobiti izpit za motor?

Med vozniškimi izpiti izstopa tudi tisti za motor, saj gre za privlačno prevozno sredstvo, ki v mnogih ozirih prekaša tudi avtomobile. Vsak, ki se odloča za opravljanje tega izpita, pa mora biti pripravljen na določene zahteve, ki jih bo moral opraviti. Vozniški izpit kategorije A, kamor se uvrščajo motorji, se namreč pridobi šele po opravljenem postopku teoretičnega in praktičnega usposabljanja.

Najprej je treba ugotoviti, kateri izpit sploh želite pridobiti. Tu gre namreč za dokaj podrobne delitve, ki lahko povzročijo veliko zmede. Za vozniški izpit kategorije včasih niso povsem logične, saj je treba poznati mnogo oznak in razlik. Izpit za motor se uvršča v kategorijo A, ki pa se nadalje deli na AM, A1 in A2, ostaja pa tudi v obliki A.

  • AM označuje kolo z motorjem oziroma moped ter lahko štirikolo
  • A1 označuje motorna kolesa s prostornino motorja do 125 ccm in močjo do 11 kW oziroma do 0,1 kW/kg
  • A2 označuje motorna kolesa z močjo motorja do 35 kW oziroma do 0,2 kW/kg
  • A označuje motorna kolesa in motorna trikolesa

Vse kategorije imajo poleg omejitev glede ustreznih vozil tudi starostne omejitve – od 15 let za vozniški izpit kategorije AM do 20 ali celo 24 let za kategorijo A.

Posamezne kategorije imajo tudi nekoliko različne postopke in zahteve. V osnovi pa bo potrebno opravljati teoretični in praktični del, poleg drugih zahtev, kot so izkazano znanje prve pomoči. Izpit za motor se sicer pridobi po podobnem postopku kot za avto, tako da ni nekaj povsem drugačnega.