Visoka vlaga v stanovanju povzroča mnoge probleme

Le v redkih zgradbah in prostorih je zaželena visoka relativna vlažnost. Morda v nekaterih kleteh in shrambah, kjer zorijo posebni proizvodi, nikakor pa ne v stanovanjskih prostorih, kjer vlaga povzroča le težave. Že od gradnje stavbe naprej je treba skrbeti za uravnavanje relativne vlažnosti – najprej na primer za sušenje estrihov in druge potrebe v fazi gradnje, nato pa v preventivi pred nastankom plesni in za zagotavljanje prijetnega bivanja nasploh.

Vsak korak gradnje stavbe odloča o tem, kako prijetno bo bivanje v končanih prostorih. Napaka v eni fazi lahko prinese zelo dolgoročne vplive, zato ne gre hiteti ali skopariti že v začetnih fazah, češ da posledice ne bodo hude. Tudi sušenje estrihov mora biti izvedeno v popolnosti, saj bodo v nasprotnem primeru posledice v stanovanju zelo opazne. Predvsem to velja za polaganje parketa ali keramičnih ploščic, torej nikakor ne gre za trivialnost. Sušenje estrihov naj vedno nadzoruje strokovnjak.

V končani stavbi lahko visoka vlažnost vodi v nastanek plesni, torej bodo potrebne sitnosti, ki jih prinaša odstranjevanje plesni. Spet gre lahko za vlažnost v stenah ali drugih delih stavbe, še pogosteje pa je problem v vlažnosti zraka v prostorih. Dejavnika sta povezana, lahko pa vlažnost v prostoru nadzorujemo z zračenjem ali drugačnim odstranjevanjem vlage. Z ustrezno preventivo odstranjevanje plesni ne bo potrebno, saj niti ne bo prišlo do nastanka. Če pa plesen nastane, je to dober pokazatelj pretirane vlažnosti na izpostavljenih mestih. Samo odstranjevanje plesni v tem primeru ni dovolj, treba je poskrbeti tudi za rešitev razlogov, ki so pripeljali do težave.