Kdaj se je smiselno odločiti za zobne luske?

Če ste s svojimi zobmi povsem zadovoljni, ste redki posameznik, kljub temu pa morate zanje še naprej vestno in ustrezno skrbeti. Verjetno pa vas v povezavi s temi deli telesa skrbi vsaj kakšna malenkost, kot je denimo neprimerna obarvanost. V tem primeru ste verjetno pomislili tudi na beljenje zob, o katerem se v zadnjih letih še posebej veliko piše in je tako pri nas kot drugje po svetu zelo priljubljena storitev.

Številne pa ne skrbi zgolj obarvanost zob, temveč tudi najrazličnejše poškodbe na njih. Pogosta skrb so tudi nepravilno poravnani zobje ali pa neenakomerno oblikovani. Za vse omenjene težave se najdejo primerne rešitve, ki vam jih omogoča sodobno zobozdravstvo. Odlična rešitev so med drugim tudi zobne luske, o katerih verjetno nekaj osnovnega že veste.

Zobne ali keramične luske

Zobne luske se pogosto označujejo ali imenujejo tudi keramične luske. A ne glede na poimenovanje gre za luske, ki so narejene po meri posameznika. So izjemno tanke ter v barvi zob, ki jih želimo prikriti. Spreminja se torej lahko njihovo barvo, velikost, obliko, prav tako dolžino. Takšna zobna rešitev je izdelana iz porcelana, zanj pa je značilno, da dobro odraža karakteristike naravnih zob. Je dovolj dobro odporen na madeže.

In kdo je najprimernejši kandidat za zobne luske? Prav vsak, ki ga pestijo zamazani ali odkrušeni zobje. Prav tako so luske za zobe izjemno dobrodošla rešitev za tiste posameznike, ki si želijo lastiti sanjski nasmeh.

Največje prednosti zobnih lusk

S pomočjo primerno nameščenih kakovostnih zobnih lusk lahko odlično poskrbite za izboljšan videz zob, prav tako se na njih zelo dobro odzivajo tudi dlesni, kar je zagotovo ključnega pomena. Za samo pripravo površine za luske pa je k sreči potreben le minimalni poseg za brušenje zob. S tem pa se lahko ohrani kar največ zobne strukture.

Za piko na i pa so zobne porcelanaste luske odlično odporne še na madeže.

Koliko zobnih lusk je potrebno in kakšna mora biti njihova nega?

Vedno je potrebno sodo število zobnih lusk. A preden se odločimo za takšno zobozdravstveno rešitev, je potreben nujen posvet z zobarjem. Ta določi tudi natančno številno lusk oziroma ali so zobne luske za vas sploh primerna rešitev. V večini primerov se številno lusk, ki so potrebne za reševanje situacije, giblje med 2 in 12.

Ko so zobne luske nameščena na ustrezna mesta, je ključna tudi sama nega. Potrebno jih je nujno ščetkati dvakrat na dan, in sicer po vsaj dve minuti. Dobrodošla je tudi uporaba zobne nitke in bruksistična opornica. Slednja pomaga dovolj učinkovito ščititi pred škrtanjem in stiskanjem zob ponoči.

Zobozdravnik vam bo obenem svetoval, da je pri negi zobnih lusk potrebno paziti tudi na prehranjevanje. Koristno je, da se izogibate uživanju nekoliko bolj trde hrane, kot so denimo mandlji.

Kje se lahko naročite na zobne luske?

Če se vam zdi, da ste ustrezen kandidat za zobne luske, se bo nanje treba naročiti. Na voljo so številne zobozdravstvene ordinacije, ki vam takšno storitev lahko ponudijo po povsem dostopni ceni. Med drugim se vam splača preveriti priznano zobno ordinacijo, ki jo najdete pod imenom OrthoDental.