HPS žarnice ter časovna stikala omogočajo rast rastlin

Včasih premišljujemo, kako nekaterim pozimi kljub nenehni megli in slabemu vremenu uspe pridelati toliko lepe solate in drugih podobnih rastlin. Čeprav se nam zdi skorajda nemogoče, je odgovor zelo preprost. Taki ljudje so na tem področju vešči in izkušeni. Uporabljajo namreč raznovrstne pripomočke, s katerimi jim uspe pridelati vse, kar si želijo, kljub temu da jim trenutne vremenske razmere tega nikakor ne dopuščajo. Med njimi so v ospredju t. i. HPS žarnice ter časovna stikala.

HPS žarnice namesto ugodnih vremenskih razmer

Verjetno prvič slišite za tovrstne žarnice ali pa tudi ne. Če se veliko ukvarjate z vrtnarjenjem in če sodite v tisto skupino ljudi, ki tudi pozimi sama prideluje pridelke, potem zagotovo uporabljate tovrstne žarnice.

Tovrstne žarnice namreč oddajajo svetlobo v t. i. modrem spektru. Ta namreč spodbuja rast v vegetativni fazi, krepi stebla in liste ter daje tudi naraven in zdrav videz vsem rastlinam. Energetsko so izjemno učinkovite, njihova cena pa je izjemno nizka, sploh če pomislimo na to, kako zelo učinkovite so in kakšno veselje prinašajo v naš dom.

Brez časovnih stikal prav tako ne gre

Potem pa so tu vzporedno prisotna še t. i. časovna stikala. Ta nam pomagajo, da lahko natančno nastavimo naš časovnik pri osvetljavi in tudi pri prezračevanju ter namakanju. Vse troje je namreč pomembno, da lahko rastline uspevajo in uspejo.

Določenim proizvajalcem smo tako lahko izjemno hvaležni, da lahko vrtnarimo tudi v času, ko nam vremenske razmere nikakor niso naklonjene. Ker pa se tehnologija še razvija, lahko v kratkem času na tem področju pričakujemo še kaj novega.