Spoznajmo vse vrste sup desk

Supanje je zabavna in sproščujoča aktivnost, primerna za vse generacije. Supaš lahko na jerezih, rekah, mirnem morju in tudi po valovih. Pri tej aktivnosti stojiš na veliki stabilni sup deski in veslaš, sam izraz SUP je okrajšava za angleško besedno zvezo ‘Stand Up Paddle’. Glede na obliko in namen sup deske delimo v 5 različnih kategorij.

Poznamo vsestranske ali allround sup deske, to so deske namenjene začetnikom, družinam, windsupanju in jogi. Potovalne ali touring sup deske so namenjene daljšim potovanjem in opravljanju večjih razdalj. Tekmovalne ali race sup deske, so hitrejše sup deske, namenjene sup dirkam, vendar se jih lahko uporablja tudi zgolj rekreativno. Surfarske ali wave surf deske, so namenjene supanju na valovih in sup deske za brzice ali white water, so deske namenjene spuščanju po brzicah.

Kako izbrati pravo sup desko?

Preden se odločiš za nakup supa je pomembno, da veš za kaj boš sup najpogosteje uporabljal. Bo šlo za druženje s prijatelji in družino, si želiš večfunkcionalnega supanja, morda si želiš na sup deski izvajati jogo ali pilates, morda te zanima športno veslanje in premagovanje večjih razdalj ali pa na supu želiš raziskovati.

Katere so najbolj priljubljene lokacije za supanje v Sloveniji?

V Sloveniji je supanje iz leta v leto bolj priljubljen šport, ker se ponašamo z ogromno vodne površine primerne za supanje in ker smo znani izletniki, to sploh ne preseneča. Največ suparjev lahko zagotovo najdemo na jezerih, najbolj priljubljena so Bohinjsko, Blejsko in Velenjsko jezero. Na obali največ suparjem najdemo v strunjanu, v Mesečem zalivu, odkoder je prelep pogled na sončni zahod. Bolj izkušeni suparji se radi podajo tudi po rekah, tisti mirni deli so primerni tudi za začetnike, za tiste bolj suverene in avanturističene suparje pa so atraktivne tudi brzice in bolj zaraščeni, ‘jungelski’ predeli rek.